Segergudinna och stjärna

Victoria var segerns gudinna i den romerska mytologin.Hon är mycket avbildad, men annars vet man inte så mycket om henne. Namnet Victoria har burits av en del historiska personer, mest känd är utan tvivel drottning Victoria (1819 – 1901) som knappast behöver presenteras närmare. Namnet har alltså kungliga anor. I Sverige har vi naturligtvis kronprinsessan Victoria och före henne fanns en drottning Victoria av Sverige (1862 – 1930).

Igår fick Victoria och Daniel en dotter. Alldeles nyss tillkännagav kungen att flickan skall heta Estelle Silvia Eva Mary. Alla (däribland jag själv) som trott att flickan skulle heta Kristina, Desiree, Margareta, Astrid, Alice, Lovisa – eller något annat namn ur den svenska kungahistorien – högg i sten! Lång näsa på oss!

Först tänkte jag – meeeeen? Sedan (efter typ två minuter) sansade jag mig. För att nu ha svängt till att känna beundran för Victoria. Det kan tyckas som en självklarhet att föräldrar kan ge sitt barn vilket namn de vill. Men jag tror att om modern är blivande drottning och föräldrarna namnger en blivande drottning är det steget, steget att frångå traditionen, ganska stort. Oändligt mycket större än för vem som helst av oss andra.

Gränsöverskridande är svårt. Att gå sin egen väg kostar. Victoria – du är en tuffing! För att ta ett förortsuttryck: RESPEKT!

Inte oväntat kom det raskt reaktioner från traditionalister. Herman Lindqvist menar i ett uttalande: ”Det är totalt oväntat och mycket olämpligt att en svensk framtida drottning heter Estelle. Det är helt emot all tradition och erfarenhet.”

Varför det? För övrigt är inte Victoria heller ett svenskt namn från början (som sagt – segergudinnan, Rom, latin). Drottning Estelle – funkar bra för mig i alla fall. Victoria är ett latinskt namn som betyder seger, Estelle är en fransk form av det latinska Stella som betyder stjärna. Enligt Wikipedia (min ständiga källa till – allt!) kom namnet till England med normanderna. Där kom det att bli en alternativ form även av Estrilde, vilket i sin tur var en form av Easter eller Eostre – den germanska gryningsgudinnan. Den ursprungliga namnformen var Austro och i Rom hette hon Aurora.Se där – även den vägen bar till Rom.

Heja Victoria och Daniel!

Annons

1 kommentar

Under Gränsöverskridande

Ett svar till “Segergudinna och stjärna

  1. stin@

    Bra skrivet Anneli!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s