About

The A word är en sida som handlar om alternativa, framför allt kvinnliga, sidor av olika företeelser. Främst är den inriktad på kvinnan i historien och hur hon bryter igenom i den moderna historiesynen och populärkulturen.

Fröet till the A word såddes drygt ett år innan sidan startades då jag läste en debattartikel i DN och jag citerar artikelns inledning:

Delegationen för jämställdhet i skolan i ny rapport: I fyra granskade läroböcker i historia är det enbart mannen som är styrande och norm i historieskrivningen. I de över 550 arbetsuppgifterna till en lärobok i historia för grundskolan är Kalmarunionens drottning Margareta med som enda namngivna kvinna. Däremot finns flera hundra mansnamn, från Nebukadnessar till Deng Xiaoping, Birger Jarl till Fredrik Reinfeldt. I de fyra läroböcker vi har granskat namnges sammanlagt 62 kvinnor – och 930 män. Man måste på allvar ställa frågan hur skolelever påverkas av att få historien presenterad som en aldrig ifrågasatt eller diskuterad manlig angelägenhet och som dessutom har sexistiska och förnedrande inslag, skriver professorerna och rapportförfattarna Ann-Sofie Ohlander och Ebba Witt-Brattström. (Ur DN, nätupplagan 2010-02-20, länk till hela artikeln, se ovan)

Som kvinna blev jag upprörd. Över att kvinnan fortfarande utplånas i historien och att vanföreställning om den passiva kvinnan transporteras genom generationerna. Den ger unga kvinnor en historielöshet och berättar att deras kön alltid varit underordnat.

Jag är kanske mer upprörd än många andra – för som arkeolog vet jag att det inte är sant!

Dessutom vet jag hur enkelt det är att vidga sina vyer, att läsa med båda ögonen. Historierna, människorna, händelserna, upplevelserna finns där i källmaterialet. De visar sig för oss, men vi väljer nästintill konsekvent att bortse ifrån dem.

Den här sidan skall bli mitt bidrag i arbetet att vidga historiesynen.

Fakta om the A word

Ansvarig utgivare: Anneli Sundkvist, Uppsala

Lanserad: 2011-04-10

Foton och texter: Av Anneli Sundkvist om inte annat anges. (Ja, foton från TV-serier och dylikt kan vara lånade från olika sidor. Ibland slarvar jag faktiskt.)

Bild i sidans toppskylt: Arthur Rackham: Valkyria från Der Ring des Nibelungen.

Keywords: Feminism, kvinnor, kreativitet, kultur, litteratur, arkeologi, kvinnohistoria

(Och ja… sidans namn är en travesti på the L word).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s