Adalin

Den här delen av the A word handlar om mitt stora skrivprojekt, en romanserie som utspelar sig under tidig vikingatid. Jag vet inte om det här kommer att bli någon form av skrivarblogg. Kanske, kanske inte.

Den första delen i serien heter Ensam red hon ut. Handlingen sammanfattas väldigt kort i en tänkt baksidestext:

En vårvintermorgon år 784 står Adalin framför den rykande ruinen av sitt hem, hallen på den stora gården Ulltuna i Svearnas rike. Adalin är den enda som undkommer mordbranden, och vid sjutton års ålder blir hon ensam, fredlös och jagad över en natt. Till hennes hjälp kommer oväntat anglo-saxaren Oswald som tar henne med till sitt hemland och ett nytt liv.

Oswald visar sig snart vara en våldsam natur som bär på en mörk hemlighet. Då Adalin vägrar böja sig för hans vilja utvecklas förhållandet till en kamp på liv och död. Hennes enda vän blir den gåtfulla, fredlösa Rhiannon. Tillsammans planerar de en flykt, men vägen till friheten är lång och farofylld.

Jag började skriva sommaren 2009. Att jag ville göra något skönlitterärt har jag vetat länge, men jag har inte vetat hur jag skulle komma igång. En dag bara fanns idén där och så började jag. Nu är vi två år och sådär 700 – 800 skrivna A4 senare. Jag har alltid haft väldigt lätt att producera text och är van att skriva under press. Dessutom har jag en väldigt flödande fantasi (en god vän säger att jag har stor inlevelseförmåga – det låter bättre!). Så att få fram text och hitta på en handling var inga problem. Men jag har fått arbeta för att forma om mitt vetenskapliga språk (det är ungefär så som jag skriver här på sidan) och få det att bli skönlitterärt. Det är en process och den är inte färdig på långa vägar, även om jag lärt mig otroligt mycket.

Ambitionen är att skriva underhållslitteratur. Berättelserna är fiktiva, men vissa händelser, platser, föremål och även personer har funnits i verkligheten. Jag har själv besökt alla de platser som är viktiga i handlingen.

Högen och de gigantiska vallarna i Theodford, nuvarande Thetford, var gamla redan när Adalin kom dit 784...

Jag valde vikingatiden dels för att det är en period som jag jobbat mycket med, dels för att den i populärkulturen framställs så otroligt manlig. I bokserien vill jag visa en annan vikingatid, en där kvinnorna spelar huvudrollen och är aktiva och dynamiska. För det var de! Det finns hur många arkeologiska fynd som helst som berättar för oss om vikingatida kvinnor och deras liv. Men i populärkulturen bryter framför allt män i båtar med randiga segel igenom. Nå, mitt sätt att försöka förändra bilden är att berätta en annan historia. Nu återstår bara att se hur jag lyckas få ut den till en bredare publik.

Adalins värld. Platsnamnen är i möjligaste mån sådana som gått att leda tillbaka till den tidiga vikingatiden.

2 svar till “Adalin

  1. Cecilia

    Anneli!!!!!!
    Vilken otroligt bra (och snygg) hemsida du har här. Bara att gratulera. Och om Adalin och hennes värld. Högarna funkar hur bra som helst, som om de vore resterna av hennes nedbrunna hem- är det så?
    (man har väl inte grävt ut samtliga högar?)

  2. Tack! Dock är designen inte riktigt klar ännu. Men den ska vara ROSA i framtiden också har jag tänkt.

    Nej, högarna är inte brandrester, men faktiskt hittade SAU för något år sedan ett hus i Ultuna som SKULLE kunna vara Adalins. Hon säger i en senare bok (som jag skriver på nu) att hennes farfar byggt hallen. Med lite egenålder på eken i stolparna så går det ihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s